Why Smrikve 1924?

Smrikve is the place where Mate and Milka Bencic (Matteo and Emilia Benci) settled down with their family. It is located near the city of Pula. Smrikva is a Mediterranean plant, which in English is called the juniper.

A long time before the Smrikve Tennis Club was founded, the site was called “Smrikve”. In 1924, Mate Bencic visited Smrikve for the first time. He was 5 years old. In 1956 he visited it again and decided to buy it and to move his family the year after from the centre of Istria.


Why Smrikve

In 1990, Mate and Milka Bencic (Matteo and Emilia Benci) celebrated their golden marriage (50 years) and the following words in Croatian testified that special moment:

Bio je kišovit jesenski dan daleke 1936. godine kada se mlad i naočit momak Mate Benčić našao pred vratima kuće u kojoj je živjela sa majkom stasita batlužanka Milka.

Već prvi pogledi mladih značili su međusobnu privlačnost, a sve češći Matini dolasci u Batlug to su jos više učvrstili.

1939. godine Mate odlazi u vojsku ali ni tih 36 mjeseci nisu prekinuli vezu dvoje mladih. Mate dolazi subotom, pomaže u poslovima i dvoje mladih donose važnu odluku da će se pokriti z jenin lancunom.

Život na selu nije bio lak. Znali su što ih čeka ali su bili uvjereni da će zajedno krenuti u bolju budućnost i stvarati svoj novi dom.

Želja im se ostvarila 15.8.1940. godine kada su sklopili brak.

Nije im smetalo što su 110 lira za veticu bili posuđeni. Nije im smetala ljetna vrućina jer njihova je ljubav bila teplja od sunca, a njihova vira trđa od želiza.

Zajednički dani tekli su radno a noći su samo njima znane i samo njihove; tako je 1941. godine rođen sin Mario, 1944. ćerka Maria, 1947. sin Dragomir, da bi porodicu popunile jos dvije ćerke Dana 1949. i Silva 1951. godine.

Do 1942. Milka i Mate žive u Batlugu kod Milkine mati da bi se onda preselili na Matinu starinu u Benčiće. Mate radi u rudniku, a zna se koliko je trda korica rudarskoga kruha.

Mate povida zač i kako su se odlučili preseliti s famejon u Smrikve: “1956. stariji sin Mario je ša za zanat u Pulu. Ja san ime plaću 3500 dinari, a za njega san mora davat 3000. Ja i žena smo se oni put dogovarali, a ča ćemo z ovon platom?, još imamo 4 dice, ne moremo samo jeno dite školovat i dati mu kruh u ruke, ma moramo svin. Tako san ja jenu nedilju se uvatio tražit okolo Pule kadi bi moga nać niko mestište da se moremo smestit, i tote san doša u Štinjan, u Smrikve, tu san doša služit kako dite kad san ime pet let, i osnovnu školu san tu završia, i tu me je pježalo, a ime san i puno prijatelji”.

1957. godine brojna porodica Benčić se preselila u Štinjan, u Smrikve. Imanje je bilo zapušteno, kuća stara i neudobna za stanovanje. Način života bio je neuporedivo teži. Trebalo je puno rada, ljubavi, sloge i razumijevanja da bi se stvorili čvrsti temelji, sa kojih će djeca moći krenuti na svoj put.

Pješačilo se u Pulu i natrag, radilo se u polju i vinogradu, krčilo grmlje i valjale stine. Djeca su bila poslušna, školovala se i pomagala roditeljima. Ugledala se na roditelje, a Milka je vajk govorila na oca, i malo pomalo svijala svoj dom.

Za Matu i Milku sva sreća njihove djece jer i njihovu sreću, ali i sve tuge i brige, djelili su sa njima i bili spremni da im pomognu. Devetoro unučadi i prvi praunuci značili su za Matu i Milku toliko nove radosti koliko i nove brige i želje da novi naraštaji žive bolje, ljepše i sretnije. To će sigurno moći, jer se imaju na koga ugledati, imaju primjer none i nona koji se nisu plašili ni dela ni truda.

Od njih mogu saznati da lipo cviće usrid trnja vajka cvate ma ku želis ubrati cvit moraš se nike pute i ubosti na trn.

Valbandon, 1990
Zlatni Pir Mateta i Milke Benčić

SMRIKVE PLANTS ABOVE VALBANDON…

Smrikve

Please visit www.smrikve.com to learn more about Smrikve, Istria from Smrikve, Smrikva Bowl, one of the most important under 10 tennis tournaments in the World, and Villa Smrikve, for your accommodation with swimming pool in Stinjan (Pula – Pola) if you decide to spent your holiday in Istria, Croatia.

Cosmopolite book
Istria from Smrikve